Δήμος Πωγωνίου

×

Μήνυμα

Failed loading XML...

Μαυρονόρος

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 1. Σας ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε το ιστολόγιο του Μαυρονόρους ενός ιστορικού χωριού του Δήμου Άνω Καλαμά στο νομό Ιωαννίνων.
  Επιθυμία μας είναι να γίνει ο χώρος αυτός, χώρος επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, συναισθημάτων και υλικού σχετικού με την αγαπημένη μας πατρίδα, το χωριό μας παλιό και νέοΜαυρονόρος.
 2. Το νέο Δ.Σ. της αδελφότητας του χωριού μας ειναι:

     ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Αλέξανδρος Τζούλης   

   Ι        ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ελευθέριος Κλιούμης

  ΓΕ      ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      Σταματία Ζήνα - Ευθυμίου

  Ε       ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        Δέσποινα Βιρβίλη-Σκούφαλη

           ΤΑΜΙΑΣ                             Βικτωρία Σούλτου

           ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  Μαρία Μπάγια-Ανδροβιτσανέα

  Υ       ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ       Γεώργιος   Μούτσιος

           ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ   Θωμάς Ι.Μούτσιος
      

            ΜΕΛΟΣ Δ.Σ                         Κων/νος Ζώης
  Ευχόμαστε σε ολους καλή δύναμη κ προκοπή για το καλο του χωριού μας..

 3. (Δε ζουν οι αετοί μεσ' στο κλουβί, ούτ' οι Πανωχωρίτες στη σκλαβιά, στη φυλακή!!!) 
  Το 1866 όταν οι κάτοικοι της Γλούστας Θεσπρωτίας (σημερινό Κεφαλοχώρι) και των γύρω συνοικισμών (Γαρδίκι, Βορτόπια και Τζιουμπουκάτικα) εξαιτίας των Τούρκων αγάδων του Φιλιατιού εγκατέλειψαν τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν στο Μαυρονόρος.
  Το όνομά του μαρτυρεί και την άγρια φυσική του ομορφιά. Πλούσια άγρια βλάστηση δάσους σε σκούρο χρώμα του κυπαρισσιού και του ελάτου. Πέτρινα σπίτια, παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα του κάμπου, ιδίως από το παλιό χωριό το οποίο λεηλατήθηκε από τους Αλβανούς και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στον νέο οικισμό, μετά το 1960 συνεχίζοντας την προσφυγική μοίρα των γενεών που το ίδρυσαν.
  Το παλαιό χωριό Μαυρονόρος είναι κτισμένο στο όρος Κασιδιάρη.
  Μπροστά και κάτω χαμηλά ο κάμπος του Άνω Καλαμά και στο βάθος οι πηγές του. Απέναντι ο Παρακάλαμος, η Χρυσόρραχη, η Βελλά και ο λόφος του Σωσίνου.
  Ο οικισμός δεν κατοικείται μετά την ίδρυση του νέου οικισμού, έχει διατηρήσει όμως ανέπαφη την παραδοσιακή εικόνα χωρίς νέες παρεμβάσεις, παρά τη φθορά των κτισμάτων του.
  Για το λόγο αυτό πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα καθώς και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οικισμό, ως χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού.
  [ www.anokalama.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=255 ] 4. Παλιό Μαυρονόρος ένα μνημείο χτισμένο εκεί
  όπου η γαλήνη της φύσης συναντά την αρμονία των χρωμάτων
  "Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα σαν τα ξεγυμνώσεις"
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ  [Από το περιοδικό echorama http://www.echorama.gr/mayronoros/mayron01.htm ]

 5. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΩΡΕΓΙΑ ΤΟ ΄60 "    ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ-ΤΖΩΡΤΖΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΒΕΝΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ..

 6.  

  [Από το βιβλίο των Νικ. Α. Σκόπα και Σπ. Λ. Χαραμόπουλου: «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ 16 ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ 1858-1930, έκδοση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και από το βιβλίο του Γιάννη Θ. Μούτσιου: «ΤΑ ΠΑΝΩΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ», Γιάννενα 1998]