Δήμος Πωγωνίου

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 06:03

ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ - ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΗΓΗ: www.Epiruspost.gr

 

Ένα ακόμη εκπληκτικό βίντεο από τον Up Drones... Αφιερωμένο στην Μονή Σωσίνου με εικόνες που μαγεύουν κι αναδεικνύουν στο έπακρο τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η μονή Σωσίνου χρονολογείται στον 16ο αι.

Είναι κτισμένη κοντά στον οικισμό του Παρακαλάμου, σε υψόμετρο περίπου 750μ., στην κορυφή κατάφυτου λόφου που υψώνεται πάνω από την κοιλάδα του Καλαμά, με εκπληκτική θέα στην γύρω περιοχή. Στην ίδια θέση έχουν εντοπιστεί και λείψανα αρχαίας οχύρωσης.

Το καθολικό του μοναστηριού έχει κτιστεί το 1598, στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με πλευρικές κόγχες και ψηλό πολυεδρικό τρούλο. Πρόκειται για έναν αρχιτεκτονικό τύπο που αντιγράφει αυτό του καθολικού της Μονής Πατέρων στο Λίθινο Ζίτσας και πιθανολογείται ότι και οι δύο ναοί είναι έργο ιδίου συνεργείου.

Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στα 1602. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο παραστάσεις στο ιερό και στο νάρθηκα με τις μορφές των κτητόρων της μονής. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σιμωτά, τον Ιωάννη και Εμμανουήλ Κονδαράτο και τον Ιωαννάκη Κυρίτζη. Τοιχογραφίες στο ναό έγιναν και κατά το έτος 1838.

Η μονή διέθετε μεγάλη και σημαντική βιβλιοθήκη. Το μεγαλύτερο μέρος των κελιών της ανακατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε ερειπωμένο.

Το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλό περιβολλότοιχο. Εκτός από το καθολικό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στεγασμένη κινστέρνα της μονής.

 

 

Το βίντεο, που ετοίμασε ο κ. Κώστας Τζέγκας, μπορείτε να το δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=-a16uv6N3WY&feature=youtu.be

Διαβάστηκε 2596 φορές

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλώ συμπληρώσε τα υποχρεωτικά πεδία που συμβολίζονται με το (*).
Επιτρέπεται βασική μορφοποίηση με την βοήθεια των κωδικών HTML.
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Αρχική Σελίδα ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ - ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ